Program

GLOBALNI PROGRAM VJEŽBANJA ILI TRENIRANJA

Osnovni oblici kretanja ili biološka motorička znanja motorički su globalni programi koji omogućuju djelotvorno svladavanje prostora, prepreka, otpora i djelotvornu manipulaciju objektima. Radi se o aktivnostima koje se izravno ne mogu pripisati niti jednom od sportova, a izuzetno su korisne i važne za razvoj osnova motorike, na kojima se kasnije mogu graditi kompleksnije i zahtjevnije motoričke vještine.

  1. Sadržaji Programa zasnivaju se na ravnoteži između usvajanja motoričkih znanja i razvoja motoričkih sposobnosti, odnosno njihove interakcije s ostalim aspektima cjelokupnog razvoja djece.
  2. Kognitivni razvoj – realizacija Programa nije usmjerena samo na tjelesnu aktivnost djece. Djeci se daje mogućnost da pitaju, integriraju, analiziraju, komuniciraju, kao i da primaju multikulturalni pogled na svijet te da na taj način sportski program dožive kao dio odgojnog i edukacijskog iskustva.
  3. Socijalni razvoj – Program će se realizirati na način koji će djeci omogućiti zajedničko vježbanje s ciljem poboljšanja osjećaja za socijalizaciju, odnosno druženje i zajedništvo. Također se ne smiju zanemariti ni emocije koje djeca osjećaju pri sudjelovanju u sportskoj aktivnosti.
  4. Uloga treninga – realizacijom Programa omogućuje djeci shvatiti vrijednost i važnost vježbanja kao i njegov doprinos zdravom stilu života .
  5. Svaka vježba izvodi se radi poboljšanja neke motoričke vještine ili sposobnosti, prilikom čega treba pripaziti da se pojedine tehnike ispravno izvode i u ni u kojem slučaju vježbanje ne smije ugroziti prirodni rast i razvoj djeteta.
  6. Aktivno sudjelovanje svakog djeteta ponaosob – u realizaciju programa aktivno su uključena sva djeca, a pojedine tematske cjeline oblikovane su da svakom djetetu omogućavaju sudjelovanje u njima.
  7. Igre – igre su sastavni dio programa kojemu je cilj povećati užitak djece. Djeca mnoge igre iniciraju sama. Prilikom igranja igara naglašavati važnost etičnosti i poštene igre.

TEME KOJE ĆE SE PROVODITI U TRENINGU DJECE

ATLETIKA – trčanja, skokovi, bacanja
GIMNASTIKA – elementi na tlu, elementi na gredi i elementi na pritkama i niskim krugovima
TENIS, STOLNI TENIS I BADMINTON – tehnika udaraca i pogodaka
HOKEJ NA TRAVI – tehnika vođenja loptice, dodavanja i udarca na gol
BORILAČKI SPORTOVI – padovi, borbe u parovima, osnove svakog borilačkog sporta
SPORTSKE IGRE – nogomet, košarka, rukomet, odbojka
RITMIKA – kretanje uz glazbu, glazbena kinestetika

Predviđene su škole plivanja, rolanja, veslanja, skijanja i bordanja, a sve u cilju ponude mnoštva sadržaja kako bi se djeci omogućilo sudjelovanje u istom i prepoznavanje sklonosti ka određenom sportu ili disciplini.

Organizacijom izleta, kampova, natjecanja i posjeta sportskim klubovima, dat ćemo svim polaznicima i njihovim roditeljima potvrdu u ispravnost odluke o ukazanom nam povjerenju.